Voor de Veenhoop in Friesland heeft Mark Maas in 2012 een serie vakantiewoningen ontworpen. Daarnaast bevat het plan een restaurant met havenkantoor en een tweetal groepsaccommodaties. De ontwerpen maken onderdeel uit van een transformatie van camping naar high end bungalow park.

Het park bevind zich in het natuurgebied ‘de alde feanen”. Een prachtige landelijke omgeving in het hart van Friesland. De natuur en het landschap voeren er de boventoon. Dat wilde de opdrachtgever graag zo houden. De uitdaging was om de riante vakantie bungalows te laten ogen als pareltjes in het landschap.

Doordat de slaapkamers en badkamers zich steeds half verdiept in de grond bevinden wordt een groot deel van het bouwvolume aan het oog onttrokken. Tevens is dit een duurzame oplossing omdat deze ruimtes een aangename constante temperatuur behouden zonder dat koeling nodig is. De woningen worden zoveel mogelijk gebouwd van duurzame materialen. Hout, riet en hennep isolatie bijvoorbeeld.

De woningen krijgen geen gasaansluiting en zullen zelfvoorzienend worden gemaakt. Met warmtewisselaars en zonnepanelen zal dit bewerkstellig worden.
Naast het ontwerp is Mark Maas ook verantwoordelijk voor de totaal engineering. Alles is met Revit ontworpen en zal ook met deze software volledig uitgewerkt gaan worden.

Functie: Architect | 2012